Derfor forbrenner kroppen fett når du spiser lavkarbo

Du har sikkert kjent på den ubehagelige følelsen av lavt blodsukker? Med mindre du har diabetes eller insulinømfindtlighet, så er det sannsynligvis ikke for lavt, men på vei ned mot et normalt nivå. Når blodsukkeret ditt er normalt, inneholder det omtrent 5 gram sukker, veldig lite med andre ord. De fleste av oss spiser raske karbohydrater så ofte og i så store mengder at blodsukkeret stadig vekk blir for høyt. Da skiller kroppen ut insulin for å få det ned på normalt nivå. Måten insulinet gjør dette på, er å omdanne blodsukkeret til kroppsfett.

Hvis du ønsker å gå ned i vekt, må du være villig til å legge bort en del tradisjonelle oppfatninger om hvordan fettforbrenningen foregår. Kanskje har du hørt at det er smart å ta en kjøttkake mindre, og så heller ta en ekstra potet? Eller at du skal droppe smør, ta lite pålegg og så heller spise en ekstra brødskive?

Det stemmer at en potet inneholder færre kalorier enn en kjøttkake, og at mesteparten av kaloriene i et smørbrød finnes i smøret og pålegget. Men problemet er at både brød og poteter inneholder mange og raske karbohydrater. Dette gjør at blodsukkeret stiger, insulin skilles ut og kroppsfett dannes. Så mens du sitter og forsøker å holde kontroll på kaloriene, jobber kroppen din for å danne kroppsfett. Akkurat det motsatte av hva du ønsket.

Hva skjer hvis kroppen ikke lengre får like mye karbohydrater?

Raske karbohydrater - det vil si sukker og stivelse - går så å si rett i blodet, sånn at kroppen får glukose (blodsukker) uten å jobbe for det. Hvis du kutter tilførselen av karbohydrater, så vil kroppen din fortsatt trenge blodsukker, men nå må den lage det selv!

Kroppen omdanner kroppsfett til blodsukker

Når kroppen ikke lengre får servert blodsukkeret på sølvfat, så begynner den å danne sitt eget blodsukker, og denne prosessen kalles ketose. Ketose innebærer at kroppen bryter ned sine egne fettceller og omdanner disse til ketoner. Ketonene slippes ut i blodbanen, og der oppfører de seg på samme vis som glukosen gjorde tidligere.

En vinn-/vinnsituasjon

At kroppen har gjort seg uavhengig av å få tilført karbohydrater har en rekke fordeler:

- Du går ned i vekt ved at mengden kroppsfett reduseres

- Kroppen trenger ikke lengre skille ut insulin, og derved dannes ikke kroppsfett på samme måte som før

- Ved at kroppen ikke lenger trenger å skille ut insulin på samme måte som før, sparer du bukspyttkjertelen, og reduserer derved risikoen for Diabetes 2

- Stabilt blodsukker gir jevnere og bedre energi, du slipper å kjenne på dalende blodsukker

- Når kroppen er i ketose, blir sulfølelsen mindre og du vil merke at søtsug og cravings avtar

Har du lyst på noen gode, lavkarbo brødoppskrifter?

Legg igjen navn og e-post adresse, så får du oppskriftene i mailboksen med det samme!

Slik setter du kroppen i ketose

En lavkarbo livsstil starter med at du reduserer så kraftig på karbohydratene at kroppen ikke lengre har noe annet valg enn å gå i ketose. Vanligvis går denne prosessen veldig fort og greit, og de aller fleste kjenner positive resultater allerede etter et par dager. Noen kan imidlertid kjenne seg litt slappe, kanskje med litt hodepine i et par dagers tid. Dette kalles ketoflu, og er helt ufarlig. Det er faktisk et godt tegn, det betyr at kroppen jobber for deg. For å lindre ubehaget kan du drikke en kopp buljong eller ha litt salt i drikkevannet. I starten av ketosen skiller kropppen ut ekstra natrium, og dette kompenserer du ved å få i deg litt salt.

Vanligvis tar det ikke mer enn et par - tre dager før du er i god ketose, men du bør likevel holde deg på et svært lavt karboinntak de neste par ukene, helst ikke mer enn 20 gram karbohydrater per dag. Da rekker ketosen å bli stabil, og vil tåle en del karbohydrater uten å "slukke".

3 råd for stabil ketose

1. De første to- tre ukene bør du holde deg under 20 gram karbohydrater per dag

2. Øk mengden gradvis og hold kontroll på inntaket den første tiden. Du vil snart utvikle din egen "karboradar" noe som gjør det enkelt å velge riktig uten å telle karbohydrater.

3. Sørg for at alle måltider inneholder kostfiber, protein og fett av god kvalitet, fortrinnsvis flerumettede fettsyrer.

God ketose starter med god tarmhelse!

Bli med på en gratis prøveuke hvor du gjenoppbygger en tarmflora som jobber for DEG!

Bli med på en gratis prøveuke - klikk her!

Sunn tarmflora har mange fordeler

Når noe ikke fungerer helt som det skal, så ender vi ofte opp med å slå oss til ro med det, og tenke at "det er bare sånn jeg er". Ikke sånn å forstå at alle problemer løser seg bare tarmfloraen er i balanse, men det er ikke for ingen ting at man kaller tarmen for kroppens andre hjerne!

Når tarmfloraen jobber for deg - og ikke lengre mot deg - vil maten du spiser bli bedre fordøyd, og kroppen drar nytte av næringsstoffene. Du vil sannsynligvis kjenne deg mer opplagt og friskere, og få et sterkere immunforsvar. Søvnen blir ofte bedre når fordøyelsen fungerer som den skal, og ikke minst vil du oppdage at kroppen ikke lengre strever med å komme opp i vekt.

Hvem er jeg?

Jeg heter Stig Wedvik, er 55 år og utdannet kostholdsveileder og coach. Kurset mitt bygger på personlige erfaringer jeg har gjort etter flere mislykkede og ett vellykket forsøk på å slanke meg. Jeg legger stor vekt på at du etter kurset ikke skal ha følelsen av å leve på diett, men tvert i mot kunne spise deg god og mett og likevel ha full vektkontroll. Akkurat som jeg selv lever...

Har du lyst å gå all in og sikre deg god ketose?

Hvis du er klar for å legge inn det ekstra giret, så har jeg en femdagers suppekur som garantert setter deg i god ketose. Vær klar over at det blir et ensidig kosthold de neste fem dagene, men suppa er god på smak og gir fantastiske resultater!

Legg igjen navn og e-post adresse, så får du oppskriften i mailboksen med det samme!

Les flere saker fra Lev Lettere