God tarmhelse = god forbrenning

I tynntarmen har vi ufattelig mange milliarder tarmbakterier. Via tarmbakteriene får hjernen signaler om hvilke fordøyelseshormoner som skal skilles ut. Spesielt interessant for oss er det at disse hormonene styrer sult- og metthetsfølelsen, fettlagring og fettforbrenning.

Hvis du har forsøkt å gå ned i vekt, og søkt hjelp, så har du sikkert fått høre at det er så enkelt som at du må forbruke flere kalorier enn du inntar. "Spis mindre og beveg deg mer!", er ofte rådet fra legen. Denne metoden er sannsynligvis verdens mest velprøvde slankekur, og de av oss som har forsøkt den vet at det fungerer bedre i teorien enn i praksis.

 

Hvis det ikke er kaloriene det kommer an på, hva er det da som styrer vektnedgangen?

To hovedgrupper av tarmbakterier er spesielt interessante, det er:
Bacteroidetes - som har en slankende effekt
Firmicutes - som har en fetende/fettlagrende effekt

Hvis tynntarmen din hovedsaklig består av fetende tarmbakterier, og bare en ubetydelig gruppe slankende, så hjelper det ikke mye å redusere inntaket med noen hundre kalorier. tarmbakteriene dine vil uansett gjøre alt de kan for å lage så mye kroppsfett som mulig.

I Norge er vi så heldige å ha enkel tilgang til næringsrik mat, og de fetende tarmbakteriene er derfor ikke til særlig nytte for de fleste av oss. Snarere tvert i mot... I land med dårligere tilgang til mat, er det nettopp de fetende tarmbakteriene som holde folk i live. De er også svært viktige for spedbarn, og for folk som er syke - de fetende tarmbakteriene gjør at noe av energien lagres.

Kan vi rette opp balansen i tarmfloraen?

Det kan vi - heldigvis! Slankende og fetende tarmbakterier trenger vidt forskjellig næring - og den gruppen du gir mest næring, vil forståelig nok også vokse seg størst. Jo større denne gruppen blir, dess mindre plass blir det til den andre. Derfor er det viktig at du passer på å gi masse næring til de slankende tarmbakteriene, og så lite som mulig til de fetende.

De fetende trives og vokser når de får raske karbohydrater, aller helst i kombinasjon med fett. (Denne kombinasjonen finner vi i morsmelk, noe som forklarer hvorfor de liker akkurat denne blandingen.) I vesten er denne komboen veldig utbredt, for eksempel i form av kaker, søtt bakverk, godterier, cafe latte med sukker og andre ting.

De slankende tarmbakteriene trives best med vannløselige kostfiber, og disse finner vi særlig mye av i grønnsaker, nøtter, frø og kjerner.

Det er ikke så store endringer som skal til for å gjøre en stor forskjell. Du er hjertelig velkommen til å være med på en gratis og uforpliktende testuke hvor vi sammen starter prosessen med å rette opp ubalansen i tarmfloraen.

Meld deg på med det samme, så får du tilsendt både kostplan og oppskrifter i god tid før utfordringen starter!

Bli med på en gratis og uforpliktende testuke!

Klikk her for å få tilsendt kostplan!

Hva du spiser, er viktigere enn hvor mye du spiser! Det finnes selvsagt grenser, du kan ikke spise ubegrensede mengder så lenge maten er "riktig", men det er likevel en påstand jeg absolutt kan stå inne for.

Tarmflora i ubalanse resulterer i overvekt

Studier viser at overvektige har en annen bakteriesammensetning i tynntarmen enn normalvektige. At dette ikke er tilfeldig ble tydeliggjort i et forsøk foretatt på mus: Slanke mus fikk overført tarmflora fra overvektige mus, og dette resulterte i at de slanke musene ble overvektige - selv om de fikk nøyaktig samme mengde mat som tidligere.

Det er fortsatt mye forskerne ikke vet om tarmfloraen, men man vet med sikkerhet at tarmfloraen har betydning for hvordan maten blir fordøyd. Man vet også at personer med ubalanse i tarmfloraen - dysbiose - har økt risiko for blant annet diabetes 2, insulinfølsomhet og overvekt.

3 råd for å bygge en tarmflora i balanse

1. Unngå raske karbohydrater, de gir næring til de fetende tarmbakteriene.

2. Spis litt probiotika hver dag! Probiotika vil si matvarer med levende, gode tarmbakterier. Eksempler på dette er syrnede melkeprodukter (som for eksempel yoghurt og kefir), modne oster, spekemat og fermenterte retter (for eksempel sauerkraut).

3. Gi rikelig med næring til de slankende tarmbakteriene. Denne næringen består i hovedsak av vannløselige kostfiber som du finner i grønnsaker, nøtter, frø og kjerner.

Lyst å forsøke deg på et par probiotiske retter? Legg igjen navn og e-post, så sender jeg deg oppskriften på kimchi og fermentert kål!

Sunn tarmflora har mange fordeler

Når noe ikke fungerer helt som det skal, så ender vi ofte opp med å slå oss til ro med det, og tenke at "det er bare sånn jeg er". Ikke sånn å forstå at alle problemer løser seg bare tarmfloraen er i balanse, men det er ikke for ingen ting at man kaller tarmen for kroppens andre hjerne!

Når tarmfloraen jobber for deg - og ikke lengre mot deg - vil maten du spiser bli bedre fordøyd, og kroppen drar nytte av næringsstoffene. Du vil sannsynligvis kjenne deg mer opplagt og friskere, og få et sterkere immunforsvar. Søvnen blir ofte bedre når fordøyelsen fungerer som den skal, og ikke minst vil du oppdage at kroppen ikke lengre strever med å komme opp i vekt.

Lyst til å se hva dette kan gjøre for deg?

Bli med på en gratis prøveuke - klikk her!

Hvem er jeg?

Jeg heter Stig Wedvik, er 55 år og utdannet kostholdsveileder og coach. Kurset mitt bygger på personlige erfaringer jeg har gjort etter flere mislykkede og ett vellykket forsøk på å slanke meg. Jeg legger stor vekt på at du etter kurset ikke skal ha følelsen av å leve på diett, men tvert i mot kunne spise deg god og mett og likevel ha full vektkontroll. Akkurat som jeg selv lever...

Les flere saker fra Lev Lettere