Tid til overs? Prøv dette!

ghee klarnet smør Mar 30, 2020

I oppskriftene mine skriver jeg ofte "smør eller Ghee til steking". Forståelig nok får jeg en del spørsmål om hva Ghee er. Det har et norsk navn også - klaret smør - men selges som regel under betegnelsen Ghee.

Ghee er smør hvor man har fjernet melkeproteinene sånn at bare fettet er igjen. Hvis du utsetter smør for høy varme svir melkeproteinene seg. Dette ødelegger den gode smørsmaken i tillegg til at kullpartikler er direkte helseskadelig.

Fordelen med Ghee er at det brenner seg ikke uansett hvor høy varme du bruker. Du finner Ghee både i helsekost og velassorterte dagligvarebutikker. Hvis du leter etter det i butikken, så husk at det står ikke i kjøledisken sammen med de andre meieriproduktene. Du finner det som regel sammen med olivenolje, kokosnøttolje og tilsvarende. Ofte ser glasset ut omtrent som dette:

Selvgjort er velgjort, sies det. Så hvorfor ikke lage ditt eget? Du trenger bare en ingrediens, og det er en pakke meierismør. Jeg anbefaler at du lager av minimum 1/2 kilo, hvis det er for liten porsjon blir det litt kronglete. Velg gjerne et helt kilo smør også, det har nærmest ubegrenset holdbarhet, og du kommer til å bruke det!

Sånn gjør du det:
💛Ha 1 kilo meierismør (gjerne usaltet) over i en lite gryte, den minste du har.
💛La smøret smelte sakte, på aller laveste varme.
💛Skru gjerne av varmen i noen få minutter innimellom.
💛Unngå å røre i smøret eller flytte på gryten, smøret skal få stå helt i ro.
💛Etter 20 minutter vil du se at melkepartiklene ligger i bunnen av kjelen, mens fettet på toppen er gult og klart.
💛Hell fettet over i et glass med lokk uten å få med melkepartiklene.
💛Du kan gjerne bruke et kaffefilter for å sile smøret.

Hvis du oppbevarer det i kjøleskap holder det seg veldig lenge, men det tåler også å stå noen uker i romtemperatur.

Brød uten karbo?

Her har jeg samlet de brødoppskriftene jeg har hatt mest hell med.
Bare klikk på knappen, så sender jeg deg oppskriftene!

JA TAKK - send meg brødoppskriftene!
Close

50% Complete

Heisann

Så hyggelig at du vil ha oppskriftene! Bare legg igjen fornavn (uten etternavn) og e-post adresse, så sender jeg dem med en gang :-)