Hvor skal jeg begynne?

målsetting vektnedgang Jan 31, 2020

For noen dager siden satt jeg i bilen og hørte på en podcast. Temaet var sparing, eller hvordan man skulle lage seg en bufferkonto, tror jeg det var. Hun som ble intervjuet hadde mange gode råd, og var fullstendig klar over at ikke alle hadde mulighet til å legge til side like stort beløp hver måned. Og så sa hun noe interessant: "Alle formuer er bygget opp av småpenger!"

Jeg er mer opptatt av kosthold enn penger, så min første tanke var: "Akurat sånn er det med slanking også!" Det er ingen som går ned ti kilo over natta. Hvis du leser et intervju med en eller annen superslanker, så har de også gått ned gram for gram, hekto for hekto, kilo for kilo til de er der de er i dag.

Jeg gikk heller ikke ned 14 kilo på et blunk, det tok meg faktisk et helt år! Og før det igjen årevis med vingling frem og tilbake, men det kan vi komme tilbake til en annen gang.

Hvis du spør meg om hvor du skal begynne, så er svaret mitt: Med å veie deg! Hvis du vil gå ned i vekt, må du ha full oversikt, og det aller første du må vite er hva du faktisk veier. Vei deg en dag i uka, ikke oftere! Vektnedgang er ikke en lineær prosess - både væskebalansen i kroppen og mye annet spiller inn, så det er helt naturlig at vekta hopper litt opp og ned. Derfor skal du tenke langsiktig. Det som betyr noe er hva du veier om et halvt år, hva du veide i går i forhold til i dag er helt uinteressant.

Derfor holder det ikke å veie seg, men du skal skrive ned datoen og hva du veide. Dette gjør du hver uke - da har du full kontroll.

Det neste du skal gjøre er å sette deg et mål. Målet skal være helt konkret - og det skal ha en tidsbegrensning. Kanskje må du endre litt på tidsbegrensningen underveis, men det er viktig at målet ditt inneholder et konkret antall kilo du vil veie og en konkret dato.

Målet ditt skal være noe å strekke seg etter, du skal måtte gjøre en ekstra innsats for å nå det. Men samtidig er det viktig at det er realistisk! Og som sagt, det må det må være målbart. Å sette seg som mål "Jeg vil komme i bedre form" er et dårlig mål. Selvsagt kan du kjenne deg i bedre form enn du var i tidligere, men du kan vanskelig gi deg selv en high five i speilet og si: "YES - jeg greide det!" Forsøk å finne noe som kan måles, for eksempel: Innen sommerferien vil jeg være i stand til å løpe 4 kilometer på tredemølle på under 30 minutter.

Når du har satt deg målet ditt, må du lage en plan for hvordan du skal komme dit. Ingen har noen gang virra rundt på ski for så plutselig å oppdage at de var på Nordpolen! Det krever planlegging - hvis målet ditt er å komme i bedre form må du sette av tid til trening og finne ut hvilke treningsmetoder som er mest effektive. Vil du ned i vekt må du planlegge innkjøpene og måltidene og samtidig sørge for nok fysisk aktivitet og - ikke minst viktig - nok hvile.

Og bare i tilfelle du lurer på når det er best å begynne: Akkurat nå 😉

Brød uten karbo?

Her har jeg samlet de brødoppskriftene jeg har hatt mest hell med.
Bare klikk på knappen, så sender jeg deg oppskriftene!

JA TAKK - send meg brødoppskriftene!
Close

50% Complete

Heisann

Så hyggelig at du vil ha oppskriftene! Bare legg igjen fornavn (uten etternavn) og e-post adresse, så sender jeg dem med en gang :-)