Jorda er ikke flat, den er... 🥁 RUND!!!

lavkarbo matpyramide Feb 02, 2020

Du satte nok ikke kaffen i vrangstrupen av den påstanden der? Så la meg ta en påstand til: Vil du gå ned i vekt må du spise rikelig med fett! Den siste påstanden er verken ironi eller et forsøk på å provosere, det er min oppriktige mening. Vi er så indoktrinert med påstanden om at det er fett du legger på deg av, at selv om vi vet bedre, så gjør det nesten vondt inni hjerterota å ha meierismør på knekkebrødet.

Første gang jeg opplevde matpyramiden, var i barnehagen (for snart femti år siden). Vi klippet og limte bilder fra ukeblader som skulle vise oss hva vi skulle spise mye av og hva vi skulle spise lite av. Den samme matpyramiden hang fremme på barneskolen og vi lærte om den på ungdomsskolen. På videregående valgte jeg kostlære, og der dukket den jaggu opp igjen.

Brød skulle du spise massevis av, og så bare bittelitt fett. Smør var bannlyst, man skulle velge lettmargarin. Sukker var det ikke så stort fokus på – det skulle man først og fremst unngå for å slippe hull i tennene (🎶Sånn en gang i uka er best🎶). Men for vekta hadde det ikke noen stor betydning.

Jo mer jeg la på meg, dess tykkere brødskiver skar jeg. Jeg kjøpte ost som var så mager at jeg vil påstå at den var bedre egnet som musematte enn som menneskeføde. Lang historie kort: Jeg var i New York, og der kom jeg over en «sensational» slankebok, og den ble lesestoff på flyturen hjem. Forfatteren anbefalte å nærmest snu hele matpyramiden på hodet – rikelig med fett og minimalt med karbohydrater. And the rest is history, som de sier «over there”.

Det som skjer er dette: Når du spiser karbohydrater, stiger blodsukkeret, og kroppen skiller ut insulin for å få det ned på et akseptabelt nivå. Det er jo ikke sånn at insulinet får blodsukkeret til å fordampe – nei, det som skjer er at den omdanner blodsukkeret til kroppsfett.

Hvis du kutter drastisk ned på karbohydratene, skjer det motsatte: Kroppen din lager sitt eget blodsukker ved å tære på kroppsfettet.

Vi har bare tre næringsstoffer som gir oss energi: karbohydrat, fett og protein. Når du kutter ut karboene, er det bare protein og fett igjen. Protein er en dårlig energikilde, de er best egnet til å lage nye celler (kroppens byggesteiner, sier vi gjerne). Da sitter du igjen med fett, som altså er det du må spise mest av.

Det er helt feil å tro at du skal helle innpå med fett – det skal være et sunt sammensatt kosthold men hvor du velger litt annerledes. Et eksempel på en perfekt lavkarbo middag:

Et stykke laks stekt i smør eller olje
Et par spiseskjeer seterrømme
Agurksalat
Blomkål og asparges
Da får du en rett med mest fett, godt med protein og bare litt karbohydrater (6 gram).

 

Brød uten karbo?

Her har jeg samlet de brødoppskriftene jeg har hatt mest hell med.
Bare klikk på knappen, så sender jeg deg oppskriftene!

JA TAKK - send meg brødoppskriftene!
Close

50% Complete

Heisann

Så hyggelig at du vil ha oppskriftene! Bare legg igjen fornavn (uten etternavn) og e-post adresse, så sender jeg dem med en gang :-)