Er du klar for et lite karbosjokk?

blomkålris skjult sukker Mar 12, 2020

Hjemme hos besteforeldrene mine fantes det alltid sukkerbiter lett tilgjengelig. De sto lengst fremme i kjøkkenskapet, og ble alltid satt frem sammen med kaffen. Dere som er yngre enn meg tenker sikkert på sukkerbiter som et alternativ til strøsukker, at det skal være enklere å slippe en bit eller to i kaffekoppen. Det var kanskje det som var den opprinnelige tanken med bitene også, men både besteforeldrene mine og deres jevngamle pleide å knaske i seg et par stykker hvis de ikke hadde noe annet søtt tilgjengelig.

Sukkerbiter er ikke lenger noen basisvare i norske kjøkken. Heldigvis! Men i dag har jeg lyst å bruke dem som eksempel, for jeg har lyst å vise deg hvordan du i løpet av et helt vanlig måltid får i deg like mange karbohydrater som om du skulle ha knasket i deg sukker.

Poteter, ris og pasta inneholder en type karbohydrat som heter stivelse. Som du vet, smaker det ikke søtt - men i kroppen oppfører stivelse seg på nøyaktig samme måte som sukker. Det vil si at det fører til en rask utskillelse av insulin, og det du ikke forbrenner der og da omdannes til kroppsfett.

Mange av oss har vel løpt ut i lunsjpausen for å kjøpe oss et lite brett med sushi og maki? Hvis du ender opp med 10 biter, så vil risen utgjøre 50 gram karbohydrat - det samme som 10 sukkerbiter! Selvfølgelig er det sunt med all den gode fisken, men hvis du ser det med mine øyne, kunne du ha spist noen skiver røkelaks og så spist 10 sukkerbiter ved siden av.

Hvor ofte spiser du pasta? Hvis du er som de fleste nordmenn, spiser du pasta i en eller annen form flere ganger i uka. Hvis du ser for deg en moderat porsjon spaghetti, sammen med for eksempel kjøttsaus, så har denne like mye karbo i seg som 15 sukkerbiter.

Og så er det vår venn poteten. Norsk tradisjonskost uten poteter ved siden av er nesten utenkelig. Vi nordmenn spiser mindre poteter enn tidligere, og ofte er den byttet ut med ris eller pasta. Men la oss si at du spiser kjøttkaker for eksempel, to middels store poteter spiser vel de fleste vil jeg tro? Disse to potetene gjør det samme for blodsukkeret ditt som om du hadde spist 4 - 5 sukkerbiter.

Før jeg kommer til dagens karbotips, har jeg et siste eksempel jeg gjerne vil dele med deg: Kan du gjette hvor mange sukkerbiter det er i ett, eneste fint rundstykke? Svaret er 10! Spiser du en halv bagett til lunsj, får du i deg raske karbohydrater tilsvarende rundt 20 sukkerbiter 🤔

Heldigvis er det masse digg du kan bytte ut de verste karbobombene med. Vi kan ikke ta alt i dag, så la oss starte med risen. Har du hørt om blomkålris? Du lager det kjempeenkelt selv ved å rive blomkål på råkostjernet. Men du finner det ferdig i poser også.

 

Best smak får den hvis du steker den i stekepanna. Smelt litt smør i stekepanna, gjerne samme med litt finhakket hvitløk. Og så steker du risen i et par minutter mens du smaker til med salt og pepper. Ekstra god blir den hvis du steker den sammen med litt løk og paprika, og så kan du smaksette med krydder eller sauser som passer til retten du skal servere. Eller du woker den rett og slett sammen med for eksempel reker eller kylling. Kjempegodt!!!

Jeg håper du får lyst å prøve! Har du noen gode tips til hvordan du tilbereder blomkålris, så hører jeg mer enn gjerne fra deg 😍

Brød uten karbo?

Her har jeg samlet de brødoppskriftene jeg har hatt mest hell med.
Bare klikk på knappen, så sender jeg deg oppskriftene!

JA TAKK - send meg brødoppskriftene!
Close

50% Complete

Heisann

Så hyggelig at du vil ha oppskriftene! Bare legg igjen fornavn (uten etternavn) og e-post adresse, så sender jeg dem med en gang :-)