Keto-hva-for-noe?

Du skal omtrent ha levd under en stein de siste ti åra hvis du ikke har lagt merke til at det etterhvert er en hel masse produkter og retter som starter med "keto". Jeg er ganske sikker på at du vet at det har med lavkarbo å gjøre, men jeg skal likevel kjapt forklare hva keto er.

Når du spiser karbohydrater, blir disse raskt omdannet til glukose som tas opp i blodet. Det er det vi kaller blodsukkeret. Her henter kroppen din energi til alt den foretar seg, og den får drivstoffet sitt servert på et sølvfat, så å si.

Hvis du er med i et skirenn og får stukket til deg søt saft vil du forbrenne karbohydratene med det samme, og da er alt såre vel. Men de fleste dagene er vi jo ikke med i skirenn, og resultatet er at blodsukkeret blir for høyt. Da skiller vi ut insulin, og måten insulinet får ned blodsukkeret på, er å omdanne det du ikke bruker der og da til kroppsfett.

Hvis du kutter drastisk ned på karbohydratene vil kroppen din trenge like mye energi som tidligere, men nå har den ikke lenger blodsukkeret å forsyne seg fra. Og hva gjør den da? Jo, den begynner å tære på sitt eget fettlager! Den løser opp fettcellene og omdanner dem til ketonlegemer. Disse går ut i blodbanen og - vips! - er kroppen så å si selvforsynt med energi.

Denne prosessen kalles ketose, og derfor har vi alle keto-produktene - det betyr bare at de har lite karbo og desto mer fett og protein.

Når jeg starter nytt kurs ber jeg alltid kursdeltagerne svare på en del spørsmål sånn at jeg får laget et slags kartoktekkort på hver enkelt. Matvaner, vekt, fysisk aktivitet og sånn. Og det er det samme hver gang: "liker ikke frokost", "spiser ikke frokost", "har ikke tid til frokost", "ikke matlyst om morgenen".

Jeg pleier ikke å anbefale ting jeg selv ikke bruker, men jeg har ett unntak, og det er ketokaffe. Eller fettkaffe som mange kaller den. Selv liker jeg kaffen sterk og svart, men jeg skal innrømme at ketokaffe smaker langt bedre enn du skulle tro når du leser oppskriften. Fordelen er at du på den tiden det tar å drikke en kaffe får i deg godt med fett sånn at kroppen skiller ut metthetshormoner, og blodsukkeret holdes stabilt.

Den er rask å lage, men husk på to ting: Kaffen bør være ganske sterk og rykende varm, og fettet eller smøret romtemperert. Sånn lager du den:

KETOKAFFE
1 kopp kaffe (koffeinfri om du vil)
1 ss kokosnøttolje
2 ss usaltet smør (eller Ghee/klarnet smør)
Kjør det hele i blenderen eller hurtigmikseren, eller bruk en av de små vispene som er til å skumme melka med.

Hvis du tilhører den store gruppen nordmenn som ikke spiser frokost men liker en kopp kaffe, foreslår jeg at du prøver! Du kan forresten gjerne ha melk eller fløte i den også.

Brød uten karbo?

Her har jeg samlet de brødoppskriftene jeg har hatt mest hell med.
Bare klikk på knappen, så sender jeg deg oppskriftene!

JA TAKK - send meg brødoppskriftene!
Close

50% Complete

Heisann

Så hyggelig at du vil ha oppskriftene! Bare legg igjen fornavn (uten etternavn) og e-post adresse, så sender jeg dem med en gang :-)